Maisto produktai, kovojantys su uždegimu

Gydytojai sužino, kad vienas geriausių būdų sumažinti uždegimą yra ne vaistinėlėje, o šaldytuve.  Laikydamiesi priešuždegiminės dietos galite visam laikui kovoti su uždegimu.

Ką veikia priešuždegiminė dieta?

 

Jūsų imuninė sistema suaktyvėja, kai organizmas atpažįsta bet ką, kas yra svetima – pavyzdžiui, įsiveržusį mikrobą, augalų žiedadulkes ar cheminę medžiagą. Tai dažnai sukelia procesą, vadinamą uždegimu. Protarpiais vykstantys uždegimo priepuoliai, nukreipti į tikrai grėsmingus įsibrovėlius, apsaugo jūsų sveikatą.

Tačiau kartais uždegimas tęsiasi diena iš dienos, net jei jums negresia svetimas įsibrovėlis. Tuomet uždegimas gali tapti jūsų priešu. Daugelis pagrindinių mus kamuojančių ligų, įskaitant vėžį, širdies ligas, diabetą, artritą, depresiją ir Alzheimerio ligą, yra susijusios su lėtiniu uždegimu.

Viena iš galingiausių kovos su uždegimu priemonių yra ne vaistinėje, o maisto prekių parduotuvėje. „Daugelis eksperimentinių tyrimų parodė, kad maisto produktų ar gėrimų sudedamosios dalys gali turėti priešuždegiminį poveikį, – sako Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Mitybos katedros mitybos ir epidemiologijos profesorius daktaras Frankas Hu.

Pasirinkite tinkamus priešuždegiminius maisto produktus ir galbūt galėsite sumažinti ligų riziką. Nuolat rinkdamiesi netinkamus, galite paspartinti uždegiminių ligų procesą.

 

Maisto produktai, sukeliantys uždegimą

 

  • Stenkitės kiek įmanoma vengti šių maisto produktų arba juos apriboti:
  • rafinuotų angliavandenių, pvz., baltos duonos ir pyragaičių
  • gruzdintos bulvytės ir kiti kepti maisto produktai
  • gazuotų gėrimų ir kitų cukrumi saldintų gėrimų
  • raudonos mėsos (mėsainiai, kepsniai) ir perdirbtos mėsos (dešrainiai, dešrelės)
  • margarinas, sutrumpintas sviestas ir taukai

 

Uždegimą sukeliančių maisto produktų pavojus sveikatai

 

Nenuostabu, kad tie patys uždegimą sukeliančios dietos maisto produktai, įskaitant gazuotus gėrimus ir rafinuotus angliavandenius, taip pat raudoną mėsą ir perdirbtą mėsą, paprastai laikomi žalingais mūsų sveikatai.

„Kai kurie maisto produktai, kurie siejami su padidėjusia lėtinių ligų, tokių kaip antrojo tipo diabetas ir širdies ligos, rizika, taip pat yra susiję su uždegimo pertekliumi“, – sako daktaras Hu. „Tai nenuostabu, nes uždegimas yra svarbus šių ligų išsivystymo mechanizmas.“

Nesveikas maistas taip pat prisideda prie svorio didėjimo, kuris pats savaime yra uždegimo rizikos veiksnys. Tačiau keliuose tyrimuose, net ir atsižvelgus į nutukimą, ryšys tarp maisto produktų ir uždegimo išliko, o tai rodo, kad svorio padidėjimas nėra vienintelis veiksnys. „Kai kurie maisto komponentai ar sudedamosios dalys gali turėti nepriklausomą poveikį uždegimui, o ne tik padidėjusį suvartojamų kalorijų kiekį“, – sako daktaras Hu.

 

Priešuždegiminiai maisto produktai

 

Priešuždegiminę dietą turėtų sudaryti šie maisto produktai:

  • pomidorai
  • alyvuogių aliejus
  • žaliosios lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai, lapiniai kopūstai ir lapiniai kopūstai
  • riešutai, pavyzdžiui, migdolai ir graikiniai riešutai
  • riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, skumbrės, tuno ir sardinių
  • vaisių, pavyzdžiui, braškių, mėlynių, vyšnių ir apelsinų

 

Priešuždegiminių maisto produktų nauda

Dr. Hu sako, kad priešingai, gėrimai ir maisto produktai mažina uždegimą, o kartu ir lėtines ligas. Jis ypač atkreipia dėmesį į vaisius ir daržoves, tokias kaip mėlynės, obuoliai ir žalumynai, kuriuose gausu natūralių antioksidantų ir polifenolių – apsauginių junginių, randamų augaluose.

Tyrimais taip pat nustatyta, kad riešutai siejami su mažesniais uždegimo žymenimis ir mažesne širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto rizika. Kava, kurioje yra polifenolių ir kitų priešuždegiminių junginių, taip pat gali apsaugoti nuo uždegimo.

 

Priešuždegiminė dieta

 

Norėdami sumažinti uždegimo lygį, siekite apskritai sveikai maitintis. Jei ieškote mitybos plano, kuris atitiktų priešuždegiminės mitybos principus, apsvarstykite Viduržemio jūros regiono dietą, kurioje gausu vaisių, daržovių, riešutų, neskaldytų grūdų, žuvies ir sveikų aliejų.

Natūralesnė, mažiau perdirbta mityba ne tik mažina uždegimą, bet ir gali turėti pastebimą poveikį jūsų fizinei ir emocinei sveikatai. „Sveika mityba naudinga ne tik lėtinių ligų rizikai mažinti, bet ir nuotaikai bei bendrai gyvenimo kokybei gerinti“, – sako daktaras Hu.

Šaltiniai:

https://manomityba.lt/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

Leave a Reply