Ypatingas receptas – Ispaniška paelja

Ispaniska-paelja Ypatingas receptas - Ispaniška paelja

Pavadinimas, skaniausio ispanų patiekalo paelja, kilo iš lotynų kalbos žodžio „patella“ , kuris reiškia „aukšta keptuvė su dvejomis rankenomis“. Šiandien paelja yra populiari ne tik Valencijoje, kur ji yra laikoma, kaip šio krašto vizitinė kortelė, bet ir visose Europos šalyse. Paelją siūlo geriausi pasaulio restoranai, geriausių virtuvių šefai. Be je, paelją galima pagaminti ir namuose, savarankiškai. Jos receptas yra paprastas. O visų reikalingų produktui patiekalui pagaminti galima įsigyti artimiausioje parduotuvėje.

Pagal vieną legendą, patiekalas paelja buvo sukurtas Mauritanijos karalių tarnų, kurie po arabų užkariautojų pokylių surinkdavo viską, kas likdavo ant stalų (vištieną, mėsą, žuvį, jūros gėrybes) ir gamindavo su ryžiais, todėl patiekalas ir gavo tokį pavadinimą (iš arabų kalbos išvertus žodį „paella“ reiškia „liekanos“).

Ispaniska-paelja1 Ypatingas receptas - Ispaniška paelja

Taigi, jei nusprendėte paelją pasigaminti namuose, pirmoje eilėje reikia nusipirkti reikalingus produktus. Štai ingredientų sąrašas, skirtas 4 paelja porcijoms:

  • Ryžiai 300 gr.
  • Česnakas 3 skiltelės.
  • Vidutinio dydžio svogūnas 1 vnt.
  • Baltas sausa vynas 200 ml. (1 stiklinė).
  • Vištienos arba žuvies sultinys 0,5 l. Idealu būtų 0,25 l. žuvies ir 0,25 vištienos sultinio.
  • Vištienos file 2 – 3 vnt.
  • Jūros gėrybės 300 -400 gr. (midijos, krevetės, kalmarai, aštuonkojai).
  • Cukrus 1 mažas šaukštelis.
  • Druska, pipirai, malta paprika, šafranas, malti čili pipirai.
  • Alyvuogių aliejus 4 valg. šaukštai.
  • Pomidorai 4 – 5 vnt.
  • Raudonas bulgariškas pipiras 1 vnt.
  • Žalieji žirneliai 100 gr.
  • Puse citrinos.
  • Žalumynai (petruška, krapai).

Ispanai teigia, kad tikrą paelją galima pagaminti tik ant tikros ugnies, skambant kastanječių garsams, o virėjas turi būti grynakraujis ispanų mačo, nes pradžioje tik vyrams patikėdavo gaminti nacionalinius patiekalus. Tačiau, kaip rodo praktika, ne ką prastesnio skonio ir ne ką prastesnio aromato šį patiekalą galima pagaminti ir namų sąlygomis. Svarbiausia – gaminti nuo dūšios ir su gera nuotaika.

  1. Taigi, pirmas žingsnis, smulkiai supjaustome svogūną, česnaką, apkepame juos keptuvėje su alyvuogių aliejumi iki auksinės rudos spalvos. Pridedame smulkiai pjaustytų pomidorų be skūrelės, ir maišydami skrudinkite apie 1 – 2 minutes.
  2. Pridedame cukraus, paprikos, čili pipirų. Pamaišome.
  3. Suberiame į keptuvę ryžius.
  4. Įpilame pašildyto iki 70 – 80 laipsnių sauso vyno. Šildydami jį, būkite ypatingai atidūs, jokiu būdu neleiskite jam užvirti!
  5. Gaminame ant silpnos ugnies 3 – 4 minutes, iki tol, kol vynas pradės garuoti.
  6. Kai tik vynas praktiškai išgaravo, pridėkite šilto buljono ir šafrano. Gerokai pasūdykite.
  7. Uždenkite dangtį ir ant silpnos ugnies troškinkite 10 – 14 minučių.
  8. Po to pridėkite smulkiais gabaliukais pjaustytos vištienos file, pamaišykite, toliau troškinkite 5 – 6 minutes su uždengtu dangčiu.
  9. Pridėkite žaliųjų žirnelių ir kubeliais supjaustytą bulgarišką pipirą. Troškinkite 2 minutes.
  10. Paskutinis veiksmas, ant patiekalo viršaus sudėkite jūros gėrybes, uždenkite dangtį ir dar troškinkite 1 – 2 minutes. Po to išjunkite ugnį ir leiskite patiekalui pastovėti dar 5 – 7 minutes.
  11. Prieš patiekiant patiekalą ant stalo papuoškite jį žalumynais ir citrinos griežinėliais.

Ispaniska-paelja2 Ypatingas receptas - Ispaniška paelja

Kaip matote nieko sudėtingo nėra gaminant paelją. Užtat šis patiekalas jums tikrai atgaivins sielą ir patiks visiems jūsų svečiams. Vidutiniškai pagaminti paelją užtrunka apie 45 minutes. Šį patiekalą reikia pateikti karštą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.